Wat wordt er met populierenhout uit stedelijke omgevingen gedaan?
Tot aan het jaar 2023 werd hier niks mee gedaan en dat is zonde. Nederland is namelijk in het bezit van miljoenen populierenbomen, waarvan jaarlijks honderdduizenden worden gekapt. Momenteel wordt het hout dat vrijkomt vaak laagwaardig benut of zelfs verbrand, aangezien Stadshout een grondstof is waarvan de waarde sterk onderschat wordt. En dat terwijl we te maken hebben met een groeiend grondstoffentekort.
Investree wilde hieraan bijdragen met kennis rondom bomenbeheer en heeft daarom, in samenwerking met diverse partijen, een circulaire ketensubsidie ontvangen vanuit het RVO, om een proef op te zetten voor de productie van 100% circulaire puzzels. Het project richt zich op het gebruik van populierenhout dat afkomstig is van gekapte bomen in gemeente Rotterdam, met als doel waarde te creëren uit afvalstromen en het gebruik van nieuwe natuurlijke grondstoffen te verminderen.
De lange termijnvisie van Rotterdamskrom is om een centrale locatie op te zetten waar al het bruikbare populierenhout verzameld wordt voor de productie van puzzels. Deze aanpak beoogt een circulaire benutting van groene stromen uit de openbare ruimte met als doel een zo hoogwaardig mogelijke verwerking en minimalisering van CO2-uitstoot. Het uiteindelijke doel is om een schaalbaar systeem te ontwikkelen dat kan worden toegepast in andere steden, zoals Utrecht, Amsterdam en Apeldoorn.
Met dit project draagt men bij aan de doelstellingen van de gemeente Rotterdam om in 2050 een afvalvrije stad te creëren, terwijl het ook de sociale, economische en ecologische waarden vergroot en bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van het RVO.
Afgelopen maart stopte het onderzoek van Investree met als eindresultaat dat twee trainees van Investree een inspectiepaspoort ontwikkeld en getest hebben om de te kappen populieren te beoordelen op hun geschiktheid. Het ketenproject is in oktober afgerond met de succesvolle proefproductie, aan de hand van de paspoorten, van de eerste puzzels die gemaakt zijn van het populierenhout uit Rotterdam. De circulaire productieketen is hierdoor gevormd. De volgende stap is het vergroten van de afzet. Vanuit de huidige prognose worden er volgend jaar 20.000 puzzels geproduceerd waarmee 16 kuub populierenhout uit de stad van waarde wordt voorzien. Daarna verwachten we een groei van 5/6 kuub populier of 6000/7000 puzzels per jaar.