Met groene (stroom)kracht vooruit

22/5/2024

Een wagenpark zonder CO2-uitstoot

Investree is hard aan het werk om bij te dragen aan een groene leefomgeving. Niet alleen op het gebied van bomen, maar ook met betrekking tot CO2-reductie. De grootste impact maken we met ons wagenpark dat grotendeels wordt opgeladen door – hou je vast – maar liefst 240 zonnepanelen op ons dak. We hebben de ambitie om voor 2030 uitsluitend met elektrische leaseauto’s te rijden en we zijn al goed op weg!

Zonnepanelen en wagenpark

Een focus met lading

Vanaf 2015 is Investree in het bezit van het CO2-bewust certificaat en sinds 2021 zitten wij op niveau 5 van de CO2-prestatieladder. Het wagenpark is hierin het groene pronkstuk. Investree investeert in elektrische leaseauto’s om de CO2-uitstoot fors te verminderen. Momenteel zijn bijna de helft van alle vaste leaseauto’s (58%) elektrisch en hier zal meer dan een kwart bijkomen (72%) voor het einde van het jaar.

We doen er nog een schepje bovenop door deze elektrische auto’s op te laden met onze zelf opgewekte groene stroom. Op het moment zijn we in het bezit van 5 laadpalen met 10 oplaadpunten die op de zonnige dagen stroom krijgen van 240 zonnepanelen die op het dak van ons kantoor liggen.

Energiestromen van Investree 2023

Energiestromen

De afbeelding hierboven laat goed zien wat de verschillende energiestromen zijn van Investree uit 2023. Om deze afbeelding te verduidelijken, kan er gekeken worden naar het energieverbruik van een gemiddeld huishouden. Zodra een huishouden bestaat uit vier personen dan wordt er, volgens de Nederlandse Zonnepanelen Unie, gemiddeld 4500 kWh verbruikt. Deze cijfers gaan uit van een huishouden dat zelf geen elektrische voertuigen oplaadt.

In 2023 werd er bij Investree via de zonnepanelen 81.795 kWh opgewekt, waarmee je in theorie meer dan 18 huishoudens voor één jaar lang van stroom kunt voorzien. Zelf hebben we van deze opgewekte stroom 32.505 kWh direct verbruikt. Op de ‘niet zonnige dagen' wordt de stroom aangevuld door onze duurzame energieleverancier Pure Energy.

Groene stroomversnelling

Momenteel wordt de CO2-uitstoot van Investree voor 88% door het wagenpark veroorzaakt. Over drie jaar zullen de voertuigen van Investree bijna allemaal (92%) elektrisch rijden, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Daarnaast wil Investree gaan onderzoeken hoe het gasverbruik vermindert kan worden door elektrisch te gaan verwarmen.

Wij kijken ernaar uit om op deze duurzame weg door te gaan. Onze ambities zitten in ieder geval in een groene stroomversnelling.